spanish demonian omelette-30spanish demonian omelette-33

Nekada pričamo o sadašnjosti, o stvarima koje nam se dešavaju na dnevnom planu, o situacijama, događajima i našem mestu u njima.

Drugih puta pričamo o detaljima iz prošlosti, o gimnazijskim danima, deljenju indeks sendviča ili hamburgera i večitoj dilemi šta od priloga staviti u iste. Uvek nas jednako zabavlja priča o tome kako se prodavačica bureka svakom pojedinačno u redu od nas dvadeset razularenih školaraca strpljivo obraćala sa „Moliću?“. Ove priče su nam svaki put zabavne i možemo ih razumeti samo nas dve, jer smo zajedno bile tu kad se dešavala ta gimnazijska prošlost.

Najviše volimo kombinovanje dešavanja iz sadašnjosti, i prošlosti, prisećamo se i raznih dragih (i nekih tada nam smešnih) ljudi, izlazaka i lutanja gradom, smejemo se dešavanjima koja smo prošli zajedno.

Često se priče ponavljaju i vrte u krug, i uvek su nam jednako zanimljive. Neko ko bi se ubacio ne bi mogao da nas pohvata, to skakanje po temama, pa vraćanje i ubacivanje poštapalica koje osvežavaju priču.

Sve te priče dešavaju se u kuhinji, dok seckamo, probavamo, a mirisi sa šporeta/iz rerene osvajaju prostor. Volimo da isprobavamo nove recepte. Sa izuzetkom testenine sa španatom i četiri vrste sira (kad je štednja bude i dve), nijedno jelo nismo pravile dvaput. I trudimo se da sve bude jednostavno, posebno kad su teme razgovora kompleksne. Kada zamiriše hrana, sve dođe na svoje. Priče koje su se činile teškim izgube na težini, ostane ukus toplog jela, čaša vina i osećaj prijateljstva.

Ovog kasnojesenjeg dana pravile smo španski omlet, jednostavno jelo od svakodnevnih namirnica – krompr, jaja, crni i beli luk, puter, paprika, mirođija, tvrdi sir. Šta ćete lepše od kombinacije ovih sastojaka zapečenih u rerni. A kad je gotov i izvadite ga iz rerne, žuta boja omleta sasvim dovoljno nadomesti Sunce koje se ovog meseca baš retko pojavljuje. Uz čašu vina i salatu, za nas je ovo bila jedna mini gozba.

spanish demonian omelette-19spanish demonian omelette-32spanish demonian omelette-41
fotografija: Nevena Zelunka Cvijetić
tekst: Ivana Volić

6 thoughts on “O kuvanju i prijateljstvu

  1. Ćao Sanja,

   ej tekst nije napisan kao predlog za klopu već smo htele da naglasimo koliko je zajedničko kuvanje super način za druženje, pričanje i zbližavanje.
   Možeš pogledati recepte na netu- pravile smo Devonian spanish omelette a desert su švedske rolnice Kanelbullar. Jako fino, za svaku preporuku :)

   Puno te pozdravljam,
   Nevena

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *